Saturday, 20 April 2013

Menu berpantang :pegaga masak lemak lada hitam

Sebelum rehat..nak share resepi untuk yang berpantang..alang2 tgh praktis..meh saya sharing is 
Caringkan..
To those mama yang pengen berpantang kat umah sendiri,munkin anda mengalami kesukaran nak mintak tolong laki masakkan lauk..
Tunjuk kat dia cemane nak buat,insya allah jadi punye


Bahan yang diperlukan:
  • 10gm ikan bilis
  • 2 biji bawak kecik
  • 1ruas kunyit hidup ( besar ibu jari)
  • 11/2 sudu lada hitam
  • 1/2 cawan santan
  • Daun pegaga - ikut citarasa
Cara nak masak:
  • Tumbuk ikan bilis,bawang kecik,lada hitam,kunyit sampai lumat..tamo lumat pun takpe
  • Amek periuk then satukan hasil penumbuk dengan santan
  • Masak hingga menggelegak,make sure kacau selalu takot santan pecah
  • Rasekan dengan garam. Takyah letak ajis pun takpe coz rase black peper tumbuk tu pun da mcm ala2 rase ajis..
  • Masukkan daun pegaga. Kacau hingga masak,nak tunggu kering pun bole tapi depend tahap kecairan kuah tu..lagi cair lagi lemau la nak tunggu kering
  • Agak2 dah masak tutup api dan hidangkan dgn tenggiri goreng.kene nasik panas silap hb memang tambah nasi
P/s: ikutkan pantang orang bersalin betul,takleh makan santan sgt,aku pun tatau nape..ingat lagi time pantangkan kiki,first time angah aku masakkan lauk ni..mmg menyelerakan tapi tu dia buat kering..dan minyak dia OMG!! Kene tapis...huhuhu..edisi gambar yang atas ni aku baru lepas pantang seminggu..kalau mama tau ni abes la kene berleter..la ni pantang sendiri je..kekadand en daddy masakkan..

So selamat mencuba..next entry aku tunjuk lak sambal kunyit kegemaran ku selalu..

1 comment:

  1. Terima kasih atas menu berpantang. Saya juga ada syer dalam blog, makanan yang perlu dielakkan semasa berpantang caeserian.

    ReplyDelete